Tanker om tannregulering og tannhelse

Mine tanker om tannregulering og tannhelse

Etter å ha gått hele barndoms- og ungdomstiden uten regulering, for så å ha skaffet det i 20-årene, har jeg tenkt en god del på debatten rundt tannregulering. Og i forbindelse med denne bloggen jeg skriver, har jeg også reflektert en del rundt hvorvidt det påvirker tannhelsen. Derfor skal jeg i dette innlegget dele mine tanker om tannregulering og tannhelse, i håp om å belyse temaet på en positiv måte for mine lesere.

Jeg vil begynne med å si at noen sannsynligvis mener det er unaturlig å justere på tennene sine med metalliske duppeditter, og at man bør ha det smilet man har; jeg, på den andre siden, mener at tennene har bedre av å være i riktig stilling, da det bringer en haug med ulike fordeler – og ikke bare helsemessige. La oss se litt mer på dette.

Fordeler med tannregulering

Av min erfaring er tannregulering en god investering i tannhelsen din. Ikke bare korrigerer det justeringen av tennene dine, det bidrar også til å forhindre fremtidige tannproblemer.

Det er enkelt sagt mange grunner til at du bør få tannregulering, men disse er de fem beste ifølge meg selv.

  1. Tannregulering kan forbedre smilet og selvtilliten din.
  2. Tannregulering kan forhindre fremtidige tannproblemer.
  3. Tannregulering vil gjøre det lettere for deg å pusse og bruke tanntråd på riktig måte.
  4. Tannregulering vil bidra til å rette ut ujevne bitt som kan føre til kjevesmerter eller hodepine, noe som utdypes mer i Ung.no, en flott Q&A-side for ungdommer som jeg bruker mye.
  5. Tannregulering vil også forhindre at mat setter seg fast mellom tennene, som kan forårsake hull eller tannkjøttsykdommer rundt tennene og tannkjøttet.

Er du overbevist enda, men vet ikke hvilken tannregulering du bør velge? Her er min erfaring.

Hvilken tannregulering brukte jeg, og hvilken er best for deg?

Det finnes mange typer tannregulering. De vanligste er de tradisjonelle metallbøylene, som du sikkert har sett mange av fra barndommen og ungdomsårene.

Imidlertid er det en annen type som har blitt mer populær i disse dager. Hvis du ikke vil at noen skal merke at du bruker tannregulering (fordi du kanskje synes det er litt kleint nå når du er voksen), så kan du bruke Invisalign, som jeg selv gjorde ved tannklinikken Sentrum Tannlegesenter når jeg studerte. Sentrum Tannlegesenter ligger sentralt i Oslo, og tilbyr blant annet usynlig tannregulering, noe en av dine lokale tannleger sannsynligvis også gjør.

Invisalign er imidlertid noe dyrere enn tradisjonell tannregulering, så til slutt blir det å veie opp mellom om du vil spare penger, eller om du vil at folk ikke skal se at du bruker regulering.