I dagens innlegg har jeg tenkt å dele mine tanker rundt et tema som har interessert meg mer og mer etter hvert som at årene går: minimalisme. Minimalisme er en livsstil som fokuserer på de tingene som er viktigst for deg. Det handler om å leve med mindre, slik at du kan fokusere på det som virkelig betyr noe.
Minimalisme handler ikke om å bli kvitt alt i livet ditt og leve med ingenting. Det handler om å sørge for at tingene du eier har mening og verdi for deg, og deretter finne måter å redusere mengden av ting i livet ditt slik at det blir mer plass til de viktige tingene.
Fordeler med minimalistisk livsstil
Fordelene med minimalisme er ikke bare fysiske, men også mentale. Videre finnes det også mange av disse fordelene, men her er noen som har vært mest sentrale for meg:
- Minimalister har mer tid til å fokusere på det som betyr mest.
- Minimalister har en tendens til å være gladere og mer oppfylt.
- Minimalister har mindre stress i livet.
- Minimalister er mer produktive på jobben fordi de ikke kaster bort tid på å lete etter ting de trenger eller gjøre ting de ikke trenger å gjøre.
Når man blir kvitt alt (eller det meste) som er overflødig, vil en viss sinnsro begynne å krype inn på deg. Kroppen din tilpasser seg en enklere livsstil, og hodet ditt får mindre ting å tenke på. Det er definitivt et av de største tingene som har gjort livet mitt mindre komplisert.
Hvordan leve minimalistisk?
En minimalistisk livsstil er ikke et nytt konsept, og det er ikke bare eksentrikere som Steve Jobs – med stort sett bare hadde en madrass og noen bøker i sin første leilighet – som velger det. Det har eksistert en stund, men det ser ut til å ha blitt mer og mer populært i det siste, og også blant helt hverdagslige folk som meg og deg.
Opp gjennom årene har jeg lest mange gode artikler om minimalisme. Denne fra Spar Deg Rik inneholder noen av de beste tipsene som også har hjulpet meg.
Nå vil jeg gi deg to enkle tips om hvordan du kan leve minimalistisk og være fornøyd med det du har, basert på hva som har funket for meg.
Trinn 1 – Rydd opp hjemmet ditt
Det første og mest kjente steget for å leve mer minimalistisk er å rydde opp i hjemmet. Dette er enklere enn du kanskje tror, og det hele starter med en god plan. Først lager du en liste over hva som må gjøres, før du så prioriterer hva som er viktigst.
For eksempel, er det på tide å rydde i kottet, eller på soverommet, eller i stua? Skriv det ned.
Bør du fjerne noe skrot fra hagen eller garasjen som bare ligger og savner støv? Skriv det ned.
Har du masser av ting i skuffer og skap som du aldri bruker? Skriv det ned.
Når du har en liste over hva du kan gjøre for å rydde opp hjemmet ditt, råder jeg deg til å være litt streng mot deg selv. Sett en høy standard for hvilke ting som skal få lov til å forbli, slik at du maksimerer antall ting du får ut av syne.
Hvis du føler du har for dårlig plass til å stue vekk masse av tingene dine, se om det finnes noen lagerplasser nær deg – og til en billig penge – hvor du kan plassere alt du ikke trenger akkurat nå, men som kan være nyttig til tider. Her i hovedstaden har blant annet Flexistore flere Oslo minilager i ulike størrelser, og lagring er noe du bør finne i de fleste byer. Og hvis man betaler noen hundrelapper i måneden for et minilager på et par kvadratmeter, så mener jeg det verdt det for ens mentale velvære som kommer med å ha det ryddig rundt seg.
Trinn 2 – Bli kvitt rotet fra livet ditt
Det finnes flere måter å bli kvitt rot på enn å rydde opp i hjemmet. En av dem er å rydde opp i det digitale livet ditt ved å melde deg av nyhetsbrev eller varsler på sosiale medier som du ikke trenger. De fleste av oss samler opp uendelig mange av disse opp gjennom årene, og får dusinvis av eposter hver eneste dag fra selskap som ønsker å selge oss noe vi ikke trenger. Her er det bare å melde seg av det meste, så slipper du å i det hele tatt se så mange mailer som du ikke har noen interesse for.
En annen ting du kan gjøre for å bli kvitt rotet fra livet ditt, er å si nei oftere. Som regel er det ikke fordi man har så mye man MÅ gjøre at man har en stresset og travel hverdag; det er fordi man har så mye man TROR man må gjøre.
Nei, du trenger ikke å ta på deg det ekstraprosjektet på jobb hvis det betyr at du får nok en kveld uten sårt trengt familietid.
Nei, du trenger ikke å sitte gjennom hele den telefonsamtalen med en selger, bare for å være hyggelig.
Nei kan brukes om så mangt. Når du sier nei til tingene som egentlig ikke har så mye å si for din livsretning eller nærmeste venner og familie, sier du ja til de som har det.